– Nå har Myren en frisk kjeller

Dovland har gjennomført restaurering av Myren Gård. Dette ble resultatet.

– Myren Gård har en sentral plass i Kristiansands historie. Gården trengte restaurering av vinduer, dører og bjelkelag, samt flere mindre oppgraderinger, ettersom deler av den var i svært dårlig forfatning, sier tømrer Gjermund Bersås hos Dovland.

Opprinnelig skulle Dovland kun utføre en mindre jobb på den gamle gården. Raskt ble det derimot oppdaget at tilstanden på hovedbygget var mye verre enn først antatt.

– Da vi startet arbeidet fant vi svært mye råte, spesielt i kjelleren. Disse problemene måtte vi ta tak i omgående, sier Bersås.

Mettet av fukt

Dermed utviklet det mindre oppdraget seg til å bli en stor restaurering av hele bygget, hvor vinduer, innerdører, bjelkelag og hele byggets kjeller til slutt ble restaurert.

– Vinduene ble kittet opp på nytt, hengslene pusset og det råtne treverket i rammene ble skiftet ut. Deretter tok vi hele bjelkelaget i de to stuene, mens det eksisterende parkettgulvet fortsatt lå der. Det ble en omfattende jobb totalt sett – ikke minst med tanke på jobben vi måtte gjøre i kjelleren.

Den var ikke i særlig god stand.

– Alt av mur og treverk var helt mettet av fukt. Dermed spiste sopp og råte sakte opp huset innvendig og nedenfra. De verste bjelkene kunne vi plukke ned med fingrene. Det var ikke lengre forsvarlig å holde arrangementer i bygget, noe vi rapporterte til kommunen.

Ikke «nytt» – gjenopprettelse av det gamle

Samtlige av de eldre og originale materialene som ble byttet ble erstattet med materialer av tilsvarende kvalitet og dimensjoner – slik at original-materialene i størst mulig grad ble bevart og videreført.

– Alle dimensjoner og materialkvalitet, samt utførelse, ble tilnærmet likt det originale. Dette er kjempeviktig i en restaureringsjobb, påpeker Bersås.

Rehabiliteringsarbeidet ble dermed av den intrikate sorten.

– Når man jobber med det gamle handler det om å ha respekt, og bruke tid på å ta mål, bilder, studere hvordan noe er satt sammen, og så gjenskape det så godt man bare klarer.

Hva var den største utfordringen i arbeidet?

– Den største utfordringen var å skifte ut store gulvbjelker mens det originale parkettgulvet i fiskebensmønster, som vi ikke ønsket å ødelegge, fortsatt lå der. Det ble en omfattende jobb.

Frisk kjeller – friskt hus

Et hus med fuktig kjeller er ifølge Bersås et sykt hus.

– Nå har Myren Gård en frisk kjeller. Da kan huset stå i mange hundre år med jevnt bra vedlikehold, avslutter han.